tiistai 18. lokakuuta 2016

Mäntän Nuorisosirkuksella jo vuoden kokemus kotouttamisesta sirkuksen avullaSyksy on saapunut! Syksyisiä terveisiä Taide in Action -hankkeen tiimoilta kerrotaan tällä kertaa Mäntän Nuorisosirkuksesta. Iloa on näin syksyllä saatu muun muassa turvavapaikanhakijalasten ja -nuorten kehittyneestä suomenkielen taidosta ja kouluvuoden aloittamisesta alueen peruskouluissa. Kuulumisia kertoo Mäntän Nuorisosirkuksen sirkusohjaaja Kyllikki Ala-Lehtimäki-Jääskeläinen:

Yli 50 turvapaikanhakijana olevaa lasta ja nuorta ja saman verran Mänttä-Vilppulan kantaväestön nuoria on kuluvan vuoden aikana käynyt harrastamassa Mäntän Nuorisosirkuksen viikkotreeneissä sekä leireillä. Puoleksitoista vuodeksi saadut 150 Taide in Action -ohjaustuntia täyttyvät jo joulukuun alkuun mennessä.
Kesäleiri oli kolmipäiväinen. Sohvalla löhöilee ruokatauolla kuuden maan
lapsia.

Mänttä-Vilppulassa toimii kaksi turvapaikanhakijayksikköä. Ilman vanhempia maahan tulleille lapsille ja nuorille yksikköä ylläpitää Siivet Oy, ja Mäntän Nuorisosirkuksen nurkalla kerrostalossa toimii Suomen Punaisen Ristin Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskus. Asiakkaita yksiköissä on ollut parista sadasta kolmeen ja puoleen sataan paikkapäätösten mukaan. Mäntässä asuu paljon perheitä. Lapset ja nuoret aloittavat koulunkäynnin valmistavassa opetuksessa Vilppulan taajaman puolella ja siirtyvät sieltä kielitaidon parantuessa Mäntän taajaman kouluihin. 

Mäntän sirkus kutsui turvapaikanhakijoina olevat lapset ja nuoret mukaan sirkukseen jo viime syksynä, jolloin nuorten yksikköön tuli paljon asiakkaita. Esitimme silloin, että Suomen Nuorisosirkusliitto hakisi rahaa ja jakaisi sitä turvapaikanhakijatyötä tekeville sirkuksille.
Opetus- ja kulttuuriministeriön ylimääräinen määräraha ohjaukseen syksyllä 2015 ja Taide in Action -projektiin mukaan pääseminen viime tingassa (kiitos Suomen Nuorisosirkusliiton toiminnanjohtajalle!) mahdollisti myös vastaanottokeskuksen lasten mukaan kutsumisen. Ensi vuonna 25 vuotta täyttävässä sirkuksessamme kun ohjaustyötä on aina jouduttu tekemään talkoilla.

Ohjausapua leireille ja joskus treeneihinkin on saatu entisistä
sirkuslaisista.

SPR:n kurssien jälkeen katsoimme ainoaksi järkeväksi kotouttamisen ja yhteistyön toimintatavaksi sen, että sirkustreenit ovat joka viikko ja samoina päivinä, ja että treenit ovat yhteiset kantaväestön kanssa. Myös kesäleiri turvapaikanhakijatyötä tekevän Keurusjumpan kanssa ja syysleiri Sorin Sirkuksen ohjaajien tuella olivat kaikille yhteiset. Tänä syksynä on treeniryhmiä kolme, kun aloitimme myös perhesirkuksen vanhemmille ja alle 5-vuotiaille lapsille. Tässäkin ryhmässä käy sekä turvapaikanhakijoita että kantaväestöä.

Noin kymmenen eri kansallisuuden mukaantulo on piristänyt koko sirkusta. Suuri ilonaihe oli se, että tänä syksynä lähes kaikki aktiivisimmat sirkuslaisemme pystyivät kielitaitonsa perusteella siirtymään valmistavasta opetuksesta Mäntän peruskouluihin. Kielitaito paranee, kun suomea puhuvat sirkuksessa ohjaajien lisäksi myös tulevat koulukaverit.

 
Nuorten keskinäinen kieli on suomi. Hattutemppuneuvoja jaettiin suomeksi Mäntän Nuorisosirkuksen syysleirillä.

Yhteistyö yksikköjen kanssa on ollut erinomaista kasvatusasioita myöten. Nuorten yksiköstä on lähes aina myös ohjaaja mukana treeneissä auttamassa . Vastaanottokeskuksen yhteistyöohjaaja ei osallistu treeneihin, mutta välittää sirkuksen tiedotteita oman yksikkönsä asukkaille.

Tavoitteemme oli saada paitsi lapset, myös naiset mukaan toimintaan. Se on onnistunut erityisesti perhesirkuksen kautta.  Siellä oiva apua kielen oppimisessa ovat lasten laululeikit, joissa yhdistyvät musiikki ja liikunta. Niihin on helppo muokata itsekin säkeistöjä kielitarpeen mukaan. Lastenlaulujen kautta äidit oppivat suomenkieliset sanat ja melodiat nopeasti.  Naisporukalla kaikki sujuu!

Perhesirkus aloitettiin tänä syksynä vanhemmille ja alle 5-vuotiaille
lapsille.

Huolenaiheitamme ovat ohjaajapula ja jaksaminen.  Talkootyötä on tehtävä edelleen ja uudet rahanhakemiset ovat edessä. Suomi 100 -juhlavuonna Mäntän Nuorisosirkus on pyydetty  omalla osuudella mukaan kesäkuun lopulla esitettävään kansanoopperaan CircOperan tapaan. Kutsu sai harrastajilta innostuneen vastaanoton, mutta tuleva vuosi 2017 on vielä monella tapaa auki.

Kyllikki Ala-Lehtimäki-Jääskeläinen,
sirkusohjaaja
Mäntän Nuorisosirkus