keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Keski-Suomessa pistetään parkouraten – sirkusta unohtamatta

Parkour oppimiskeskus ry tarjoaa valtakunnallisesti useassa kaupungissa parkouropetusta ja Jyväskylän alueella sirkusopetusta. Kansankielellä toiminta tunnetaan paremmin Parkour Akatemiana ja Jyväskylän Sirkuskouluna. Parkour oppimiskeskus ry on Keski-Suomen vastuullinen toimija Taide in Action – sirkusta ja taidetoimintaa nuorille turvapaikanhakijoille 2016–2017 -hankkeessa (TinA).

Keski-Suomessa olemme tehneet yhteistyötä kahden vastaanottokeskuksen ja yhden alaikäisten tukiasumisyksikön kanssa. Useiden sirkuslajien rinnalla parkour on meillä ollut hankkeessa väkevästi mukana. Toiminta on ollut ennen muuta työpajamuotoista. Lisäksi olemme järjestäneet avoimia jameja, joihin ovat voineet osallistua kaikki halukkaat. Turvapaikanhakijat ovat myös päässeet vierailemaan muilla ohjatuilla sirkus- ja parkourtunneilla.

Jos parkour ei ole tuttua, niin tässäpä siitä sananen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan parkour – joka ensimmäiseltä nimeltään oli ”siirtymien taide” (l'art du déplacement) – on luova tapa liikkua arkisessa ympäristössä sen tarjoamia mahdollisuuksia hyödyntäen. Urbaanin miljöön eri elementit tarjoilevat sopivia haasteita jokaiselle ja ovat helposti kaikkien saavutettavissa. Parkourin parissa lähiympäristö ja kaupungin eri puolet ovatkin tulleet monelle turvapaikanhakijalle tutuksi.

Hyvän sään aikaan monikulttuurisia parkourkeskittymiä on saattanut nähdä ympäri pitäjää muun muassa uimahallin pihalla, leikkipuistoissa ja jopa paikallisessa pikku viidakossa. Luonteva osa toimintaa on ollut parkourille tyypillinen jamimuotoinen treenaaminen, joka on tuonut kantaväkeä ja turvapaikanhakijoita yhteen ja tarjonnut kohtaamismahdollisuuksia kannustavassa ilmapiirissä yhteisen, sopivan anarkistisen, touhun parissa.

Yläkaupungin yö -festivaaleilla Suomen Parkour ry:n jameissa mentiin päin seiniä.
Kuva: Lotta Roukala

Hieman tuntematontahan parkour on monelle osallistujalle ennestään ollut, ja mielenkiintoista sitä on ollut ilman sanoja yrittää selittää. Onpa treeneissä tainnut olla useampikin ihminen, joka on hetken parkourattuaan koittanut tiedustella, että koska se jalkapallo tai yleisurheilu oikein alkaa. Mutta niin vain on parkourin ilosanoma levinnyt ja porukka on siitä kovasti innoissaan.


Kylmän tullen on siirrytty sisätiloihin treenaamaan, mutta sirkus- ja parkourmeininki jatkuu ja tunnelma tihenee. Joulukuussa häämöttävät Open Stage ja Jyväskylässä järjestettävä kansainvälinen Supreme Parkour Armageddon -tapahtuma. Ei se talvi niin synkkä sitten lopulta olekaan!