maanantai 16. toukokuuta 2016

Sirkus Magenta luo siltoja Uudellamaalla

Tällä kertaa tarjolla kuulumisia Uudenmaan Taide in Action -toimintaa pyörittävältä Sirkus Magentalta. 

Sirkus Magenta ry on helsinkiläinen sosiaalisen sirkuksen yhdistys, jonka toiminnan pääpaino on erityistä tukea tarvitsevien ihmisten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämisessä. Tuotamme sirkustyöpajoja ja -esityksiä mm. erityislapsille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille, kriisiperheille ja palvelutalojen vanhuksille. 2013 perustimme sirkuskoulun Zaatarin pakolaisleirille Jordaniaan yhdessä Kirkon Ulkomaanavun kanssa. Lisäksi ohjaamme kaikille avointa harrastustoimintaa. Magenta on Uudenmaan vastuullinen toimija Taide in Action – sirkusta ja taidetoimintaa nuorille turvapaikanhakijoille 2016–2017 -hankkeessa (TinA).

KUVA 1: Ismail avustaa oppilaita slacklinen käytössä Espoon Kalajärven koulun välitunnilla. Aiemmin voimistelua harrastanut Ismail on innokas sirkustelija. Kuva: Silja Kyytinen


Keväällä 2016 Sirkus Magenta on järjestänyt TinA:n puitteissa sirkustoimintaa Helsingissä, Järvenpäässä, Espoossa ja Vantaalla. Turvapaikanhakijoita on ollut kussakin ryhmässä parhaimmillaan 20-30, heistä valtaosa Irakista ja Afganistanista. Lisäksi mukana on ollut vastaanottokeskusten työntekijöitä sekä  opetuspaikkoina käytettyjen koulujen henkilökuntaa ja oppilaita. Osallistujat ovat opetusviikkojen aikana päässeet tutustumaan eri sirkusvälineisiin ja kokeilemaan mm. akrobatiaa, jongleerausta, klovneriaa ja tasapainoilua.


Olemme halunneet sirkuksen avulla luoda turvapaikanhakijoille ja kantasuomalaisille tilaisuuksia kohdata ja ryhmäytyä. Esimerkiksi Espoossa järjestimme opetusta yhden koulun valmentavien luokkien turvapaikanhakijanuorille, mutta kaikilla kyseisen koulun yhdeksäsluokkalaisilla on ollut joka toinen viikko mahdollisuus tulla mukaan. Ulko-opetuskerroilla turvapaikanhakijat ovat  esitelleet oppimiaan taitoja ja avustaneet koululaisia tempuissa välituntien aikana. Järjestimme myös koko koulun yhteisen sirkusliikuntavälitunnin. Loppuhuipennuksena sirkuksesta innostunut kahdeksan hengen ryhmä esiintyi koko koululle toukokuussa.


Siltoja Bridges: Musiikkia ja sirkusta turvapaikanhakijoilleKuva 2: Tapasimme Shadin (keskellä) alkuvuodesta Maria Gasolinan järjestämässä musiikkitapahtumassa. Kohtaamisen jälkeen joukko Magentan ohjaajia alkoi käydä opiskelemassa arabiaa hänen johdollaan. Maaliskuun Siltoja Bridges -tapahtumassa Shadi ja hänen ystävänsä nousivat lavalle oman laulunsa kanssa. Kuva: Anna Kuokkanen


Siltoja Bridges on tapahtumakonsepti, joka syntyi käännöspopista tunnetun Maria Gasolina -yhtyeen ja Sirkus Magentan yhdistettyä voimansa. Maaliskuussa järjestimme Oranssi ry:n tiloissa iltatapahtuman, jossa pidettiin avoin sirkustyöpaja, tanssittiin ja nautittiin musiikki- ja sirkusesityksistä. Monet turvapaikanhakijat hyppäsivät lavalle esiintymään spontaanisti. Osallistujia haettiin Helsingin vastaanottokeskuksista vapaaehtoisvoimin ja lopulta iltamissa iloitsi liki 80 henkeä.
Maailman sirkuspäivänä 16.4. koordinoimme avoimen sirkustapahtuman Helsingissä. Siirryimme Punavuoren vastaanottokeskuksesta kulkueena Esplanadin puistoon, jossa nähtiin sirkusesityksiä ja esiteltiin sirkuslajeja paikalle tulleille kiinnostuneille. Menoa siivitti itse tehtyjä instrumentteja soittanut rytmiryhmä.


Siltoja Bridges -tapahtumiin kutsutaan suomalaisia sirkusharrastajia ja -ammattilaisia, muusikoita ja turvapaikanhakijoita. Tavoitteena on luoda taiteen avulla kieli- ja kulttuurirajat ylittäviä siltoja sekä etsiä taiteellisia yhteistyökumppaneita yhteisen sirkusesityksen työstämistä ja Maria Gasolinan tulevia levyjulkaisuja varten. Tapahtumia jatketaan läpi vuoden eri paikoissa, seuraavan kerran 19.5. jälleen Suvilahdessa.  

Kuva 3: Maailman sirkuspäivänä 16.4.2016 järjestimme Esplanadin puistossa sirkusjamit, joihin osallistui joukko sirkustelijoita, soittajia ja turvapaikanhakijoita. Myös moni ohikulkija tuli juhlimaan sirkuspäivää iloisen tunnelman houkuttelemana. Kuva: Evianna Lehtipuu